Kirjoitin aiheesta Helsingin Sanomiin pari vuotta sitten. Silloin nopeat verkkoyhteydet kiinteällä kuukausimaksulla olivat jo yleistyneet mutta datan verkkovierailuhinnat olivat aivan mahdottomia. Tässä asiassa näytti olevan niin kuin Stubb sanoo: missä ongelma, siellä EU.
Silloin sain haastattelemiltani suomalaisilta operaattoreilta sen käsityksen, että ongelmalle on hyvin vaikea tehdä mitään, mutta viranomaisten mukaan komissiolta olisi tulossa esitys ongelman ratkaisemiseksi. Tarkkaa tietoa siitä, miten ongelma ratkaistaisiin, ei ollut, mutta hyviä ideoita oli.
Ajatellaanpa vaikka tilannetta, jossa minä olen suomalaisen operaattorin sim-kortilla juuri laskeutunut Pariisiin. Nykykäytännön mukaan oma operaattorini on tehnyt roaming-sopimuksia ranskalaisten operaattorien kanssa, ja jos data-roaming on päällä, laskutus lähtee sitten pyörimään ja käsittämättömän ylihintaisesta datasta saamansa eurot suomalainen ja ranskalainen operaattori sitten jakaisivat keskenään. Paitsi että en tietystikään käytä dataa niillä hinnoilla ollenkaan.
Hyvä idea oli, että EU-lainsäädäntö pakottaisi tässä tapauksessa ranskalaisoperaattorit kilpailuun, eikä suomalaisella operaattorilla olisi muuta roolia kuin velvollisuus laskuttaa minua ja siirtää rahat ranskalaisoperaattorin tilille. Eli saisin itse valita ranskalaisen operaattorin valikosta, jossa ne tarjoavat vaikka 10 eurolla viikoksi nopeaa dataa, kilpailija 12 eurolla vielä nopeampaa ja paremmalla kattavuudella maaseudulla.
Tämä olisi ollut kilpailuun pakottavaa sääntelyä. Mutta nyt puhutaan selvästikin jostain ihan muusta.
Hesarin mukaan komissaari Neelie Kross on ottanut tavoitteeksi eurooppalaisen viestintäalueen, jossa kotimaanpuhelujen, verkkovierailupuhelujen ja EU:n sisäisten puhelujen hintaerot poistuvat asteittain.
Talouselämän jutussa sanotaan, että EU:n uusi roaming- eli verkkovierailumaksut kieltävän lakipykälän olisi määrä astua voimaan joulukuussa 2015.
Euroopan parlamentin teollisuuskomitea hyväksyi lakiehdotuksen tiistaina. Koko parlamentti äänestää asiasta huhtikuun alussa.Ollaan siis loppusuoralla. Toivottavasti on valmisteltu hyvin.
EU:n kilpailukomissaari Neelie Kroes on jo pitkään halunnut saada lopun roaming-maksuille, joita hän on luonnehtinut operaattoreiden lypsylehmäksi.
Muun muassa suomalaisoperaattorit ovat vastustaneet maksujen poistoa. Niiden mukaan muutos nostaisi tietoliikennehintoja kotimaassa, koska ne eivät enää saisi tuloja roaming-maksuista.Tavoite on tietysti oikea. Onhan aivan järjetöntä, että edes rahalla ei saa ostaa euroliittymää operaattorilta, joka toimisi maanosanlaajuisesti ja tarjoaisi kohtuuhintaisia datayhteyksiä kaikkialla 28 jäsenmaan alueella - jos tässä kerran yritetään olla jonkinlainen Euroopan Yhdysvallat. Mutta elleivät nämä uutiset ole aivan harhaanjohtavasti kirjoitettuja, tässä ei olla pakottamassa operaattoreita kilpailuun, vaan kyse on hintasäännöstelystä.
Talouselämän uutisesta nimittäin saa sellaisen käsityksen, että ulkomailla kaikki on samanhintaista kuin kotimaassa, eli että puheluiden, tekstiviestien ja datan hinta lopulta konvergoituisi Euroopassa.
Hesarin uutisessa lain sisältö sanotaan toisin:
Sen mukaan eurooppalaisten operaattoreiden pitäisi ryhtyä myymään kotimaisin hinnoin "kohtuullinen määrä" roamingia eli verkkovierailuja.
Ehdotus on sopivan väljä neuvotteluja varten. Toistaiseksi ei ole tarkemmin määritelty, mitä kohtuullinen määrä voisi tarkoittaa, kertoo liikenne- ja viestintäministeriön neuvotteleva virkamies Kreetta Simola.
Se voi tarkoittaa, että operaattori voidaan esimerkiksi kuukauden tai vuoden aikana velvoittaa myymään asiakkaalle tietty määrä palveluja kotimaan hinnoin.Tämä kuulostaa taas järkevältä. Ei tässä yhtenäistetä eri maiden hintatasoa, vaan määrätään vain, että suomalaisen operaattorin on myytävä sama tuote samaan hintaan ranskalaiselle turistille, jolla on ranskalainen sim-kortti, kuin suomalaiselle asiakkaalleen.
Toisessa samana päivänä julkaistussa HS:n jutussa todetaan, että
Suomessa sekä viranomaiset että operaattorit ovat suhtautuneet epäillen komissaari Krossin pyrkimyksiin vierailumaksujen alentamisesta ja poistamisesta.
EPÄILY johtuu siitä, että Suomessa matkapuhelinmaksut ovat EU:n keskitasoa matalammat. On pelätty kotimaiseen hintatasoon tulevan paineita, jos hintoja EU-tasolla yhtenäistetään.
Kehityksen on myös epäilty toimivan isojen EU:n laajuisten operaattoreiden hyväksi.
Tästä taas saa sen käsityksen, että hintataso konvergoituu. Mistähän nyt on oikein kyse?
Tietysti kustannukset ovat eri maissa erilaiset. Eihän siinä ole mitään järkeä, että hintojen pitäisi olla samat, vaikka toisessa maassa on halvempi kustannustaso kuin toisessa. Palkkataso on eri maissa erilainen, ja toisissa maissa kattavan verkon rakentaminen on maantieteestä ja asukastiheydestä johtuen kalliimpaa kuin toisissa.
Tietysti joka maassa tulee hintoihin korotuspaineita, jos tämä operaattorien kultakaivos suljetaan. Nyt ne, jotka matkustavat paljon ja joutuvat käyttämään sata- tai tuhatkertaisesti hinnoiteltuja roaming-palveluita, subventoivat niitä kuluttajia, jotka eivät matkusta tai käytä puhelinta matkustaessaan. Se subventio poistuisi, mutta tämän vaikutuksen pitäisi olla samanlainen kaikissa EU-maissa.
On se kumma, kun taloustoimittajat eivät pysty kirjoittamaan näin yksinkertaista uutista niin, että siitä ymmärtäisi, mitä se komissio oikein on esittänyt.
No kiva että tulee taas tekstiä.
VastaaPoistaEi mitään niin hyvää, ettei jotain pahaakin. Sama lakipaketti tekee operaattoreille mieluisia myönnytyksiä verkkoliikenteen tasapuolisen käsittelyn suhteen. Tai siis lieventää niiden tarvetta käsitellä liikennettä tasapuolisesti. Todennäköisimmin tämä johtaa tilanteeseen, jossa niin suuret operaattorit kuin suuret verkkosisältöjen tarjoajatkin hyötyvät pienten ja uusien kilpailijoiden kustannuksella.
VastaaPoistaLinkki: http://arstechnica.com/tech-policy/2014/03/eu-net-neutrality-vote-would-let-isps-charge-for-internet-fast-lane/